Wczasy w pięknym zakątku kraju – Beskidzie Niskim, w Amelia...
B.T.Amitur ma w ofercie wczasy odchudzające z wieloma różnymi dietami. Począwszy od zwykłej diety redukcyjnej o obniżonej kaloryczności, poprzez bardzo popularną dietę warzywno-owocową według zasad dr Ewy Dąbrowskiej, znaną od wielu lat i chętnie stosowaną dietę makrobiotczną, sezonowe nowości, jak dieta Raw Food aż do głodówki zdrowotnej, która także ma swoich entuzjastów.
Dietę śródziemnomorską znajdziesz na wczasach w Ustroniu, D.W. „Magnolia „, w Kołobrzegu, w ośrodku Doris SPA , w hotelu JAN w Szczawnicy, w Żegiestowie – Willa Zosieńka, oraz w w Mielnie, w ośrodku SOFRA. |
Warzywa i owoce stanowią podstawę tej diety, ale owoce powinny być spożywane oddzielnie. Skrobia powinna być spożywana jedynie w postaci pełnoziarnistych, nie przetworzonych produktów zbożowych. Dieta ta wyklucza m.in. spożywanie mleka. Pomiędzy kolejnymi posiłkami powinny upłynąć cztery godziny.
Żywienie naturalne (makrobiotyczne) jest zgodne z prawami natury. Podstawowe składniki to pełne ziarno roślin strączkowych, warzywa i owoce. Dieta profilaktyczna, lecznicza, o wysokiej zawartości białka roślinnego, błonnika, tłuszczów roślinnych oraz warzyw i owoców – zalecana jest dla dorosłych i dzieci. Bazuje na składnikach rodzimych, naturalnych i nieprzetworzonych z użyciem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz na odpowiednio połączonych produktach. WSKAZANIA 1. Lecznicze – przewlekła niewydolność krążenia – choroby wieńcowe – nadciśnienie – nawracające infekcje dróg oddechowych – nietolerancje pokarmowe – przewlekłe nieżyty żołądka i dwunastnicy – choroba wrzodowa i nadwrażliwość jelita – choroby zwyrodnieniowe stawów – otyłość – egzemy – obniżenie odporności 2. Edukacyjne – informacje dotyczące zmiany nawyków żywieniowych – sposoby łączenia potraw – przykładowe jadłospisy PRZECIWWSKAZANIA 1. Przewlekłe choroby wyniszczające 2. Ciężka niewydolność krążeniowo-oddechowa 3. Depresja 4. Cukrzyca 5. Choroby zakaźne PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS Śniadanie 1.Kiszony barszcz czerwony 2.Krem z kaszy jaglanej, płatków owsianych, suszonych śliwek i pestek dyni. 3.Pasta z fasoli czerwonej (fasola czerwona, kiszony czosnek i ogórki, oliwa, przyprawy) 4.Pieczywo żytnie i sojowe 5.Masło 6.Surówka z pomidorów ze szczypiorkiem i ziołami 7.Sok z jabłka i selera Obiad 1.Zupa pomidorowa z makaronem razowym 2.Gulasz z sejtanem ( sejtan, cebula, pieczarki, papryka) 3.Kasza pęczak 4.Sałatka z buraków, jabłka, cebuli i oliwy 5.Kompot z suszu 6.Melon z kiwi Kolacja 1.Sałatka jarzynowa z kiełkami pszenicy 2.Pieczeń z tofu 3.Pieczywo żytnie lub sojowe 4.Masło 5.Ogórek i czosnek kiszony 6.Herbata zielona |
Zastosowanie dwóch składników naturalnych tj. białego chudego sera i oleju lnianego. Spożywane one są razem, aby uruchomić korzystne procesy biochemiczne. Zmiksowanie oleju lnianego z twarogiem powoduje m.in. związanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z białkami. Tłuszcz wtedy staje się rozpuszczalny w wodzie, a to powoduje szybką absorpcję w przewodzie pokarmowym, a następnie transportowanie składników do limfy i krwi. W diecie wg dr Budwig (szeroko pojęta profilaktyka nowotworów) należy przestrzegać następujących zasad: Skuteczność diety dr Budwig zależy od bezwzględnego przestrzegania zaleceń. Medycyna konwencjonalna zakłada pięcioletni okres ustąpienia objawów. W związku z tym musi nastąpić również całkowita zmiana odżywiania u chorego. Sposób przygotowania pasty wg dr Budwig: Wskazania: Przeciwwskazania Uwaga: |
Dieta warzywno – owocowa to odmiana leczniczej głodówki, oczyszczającej organizm ze złogów i toksyn, przywracającej równowagę organizmu.
|
Jedna z bardziej sensownych diet, oparta na indeksie glikemicznym spożywanych produktów. Nie dopuszcza do dużego wzrostu stężenia glukozy i insuliny we krwi dzięki czemu eliminuje napady głodu spowodowane niedocukrzeniem
Metoda MONTIGNAC nie jest krótkotrwałą, restrykcyjną dietą. Jest to metoda przyswojenia sobie zasad spożywania właściwych produktów, sprawdzająca się na dłuższą metę, metoda która pozwala trwale schudnąć i uzyskać widoczną poprawę stanu zdrowia i witalności. Do podstawowych zasad Metody MONIGNAC należy unikanie węglowodanów o wysokich indeksach glikemicznych i częste spożywanie „dobrych” węglowodanów. A oto zebrane podstawowe zasady Metody Montignac: NA WCZASY Z DIETĄ MONTIGNACA ZAPRASZA D.W. TULIPAN W USTRONIU. |
Dieta South Beach zrobiła karierę, bo nie jest rygorystyczna – nie tylko da się z nią żyć, ale nawet da się ją polubić. Produkty żywnościowe zostały w tej diecie podzielone na trzy grupy: wskazane, dopuszczalne z ograniczeniami i niedozwolone. Te ostatnie to tłuszcze zwierzęce oraz tzw. złe węglowodany znajdujące się głównie w oczyszczonej mące i cukrze. Mają one wysoki indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że szybko podnoszą poziom cukru we krwi. To pobudza organizm do gwałtownej produkcji insuliny, poziom cukru szybko spada – aż poniżej normy, a w efekcie niedocukrzenia znów czujemy się głodni. Podstawą diety South Beach są produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli tzw. dobre węglowodany. Nie podnoszą one gwałtownie poziomu cukru we krwi, a zatem nie wywołują trudnych do opanowania napadów głodu i nie skłaniają do objadania się. Dieta odchudzająca składa się z dwu etapów. Etap pierwszy trwa 2 tygodnie. Jest najtrudniejszy, bo organizm musi się przyzwyczaić do nowego (często znacznie różniącego się od obecnego) sposobu odżywiania. Ten etap normuje produkcję insuliny, dzięki czemu maleje ochota na słodycze. W pięciu posiłkach dziennie powinno się w tym czasie zjadać dużo białka, ale mało węglowodanów. Posiłki komponuje się samodzielnie, używając produktów dozwolonych w tym etapie odchudzania, bez liczenia kalorii. Wskazane produkty, to: chude mięsa i białe sery, ryby, jaja, orzechy, grzyby, serek tofu, warzywa o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 60). Niedozwolone produkty: pieczywo, ryż, ziemniaki, makaron, tłuste sery, masło, tłuste mleko, jogurt, ciasta i słodycze, alkohol, owoce i soki owocowe. Etap drugi – menu należy wzbogacić o węglowodany z grupy dozwolonej, o niskim indeksie glikemicznym. Ten etap odchudzania trwa tak długo, aż waga osiągnie wartość prawidłową. Podczas tego etapu chudnie się wolniej, trzeba obserwować reakcję organizmu na nowo wprowadzane produkty i (jeśli waga nie spada) przeprowadzać ewentualne korekty sposobu odżywiania. Wskazane produkty: razowe pieczywo, niełuskane kasze, brązowy ryż, niektóre owoce, gorzka czekolada. Niedozwolone produkty: ziemniaki, pszenny chleb, buraki, marchewka, kukurydza, lody, dżemy, z owoców: arbuz, banany, brzoskwinie, ananas. Etap trzeci trwający całe życie – utrzymujesz swą optymalną wagę jedząc prawie wszystko, ale przestrzegając dotychczasowych zasad. Dania główne mogą być bogatsze, nie trzeba również rezygnować z deseru – ważne jest tylko, aby posiłki komponowć z produktów o IG poniżej 60. Od czasu do czasu można nawet sięgnąć po złe węglowodany, ale trzeba je spożywać z dodatkami spowolniającymi ich wchłanianie (oliwa, ser itp). Jeśli waga w tym okresie pójdzie w górę należy wrócić na tydzień do pierwszego etapu, a po odzyskaniu dawnej wagi łagodnie przejść do trzeciego. |
Jest odmianą diety warzywno – owocowej stosowaną w profilaktyce i leczeniu schorzeń przewlekłych. Podawane są tu produkty parowane wpływające tonująco na układ pokarmowy. Efekt leczniczy jest podobny jak w diecie warzywno – owocowej. Stosowana pod nadzorem lekarza. Bezbiałkowa, podawane są głównie produkty parowane, szczególnie w pierwszym tygodniu. Stosuje się ją u osób z nadwrażliwością ze strony układu pokarmowego, np. po chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przy przewlekłym zapaleniu śluzówki jelit, wrzodziejącym zapaleniu jelita, nerwicowych bólach brzucha i innych stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Polecana jest także przy nadciśnieniu tętniczym i chorobach zwyrodnieniowych, nadwadze, otyłości oraz uogólnionej miażdżycy. WSKAZANIA: 2. Schorzenia układu oddechowego: 3. Schorzenia układu pokarmowego: 4. Choroby reumatyczne /gdzie czynnik wilgotności nie jest istotny dla przebiegu tego schorzenia/: 5. Choroby metaboliczne i zapalne: 6. Choroby skóry: PRZECIWWSKAZANIA: |
To dieta dla osób z zespołem nadwrażliwości jelitowej na gluten, stosowana we wszelkiego rodzaju alergiach i nietolerancjach pokarmowych. Polega na całkowitym wyeliminowaniu z pożywienia produktów zawierających gluten i podawaniu innych bezglutenowych, takich jak ryż, amarantus, kukurydza, ziemniaki, orzechy itp. Gluten to białko roślinne znajdujące się w ziarnach czterech zbóż: Najbardziej znanymi są: Wskazania: Przykładowy jadłospis dla diety śniadanie obiad kolacja |
Głodówka to najstarsza, najszybsza, najzdrowsza i najskuteczniejsza metoda oczyszczająca organizm z toksyn i złogów. Ma wszechstronne działanie profilaktyczne, pozwala utrzymać zdrowie, jasność umysłu, urodę i młodość. Działa leczniczo na wiele schorzeń. Jest to zarazem niezawodna, naturalna metoda odchudzająca, odmładzająca, przedłużająca życie. Głodówka przeprowadzona prawidłowo – a więc poprzedzona dietą przygotowującą organizm do postu zupełnego i zakończona okresem odbudowy organizmu, przeprowadzona pod stałą kontrolą lekarza, wspierana precyzyjnie dobranymi ćwiczeniami ruchowymi nie jest niebezpieczna dla zdrowia. ” Głodówkę łatwiej przetrwać w grupie niż indywidualnie. Na początku głodówki, przeważnie w 3 dniu, występuje dzień kryzysu, gdy gwałtownie załamuje się samopoczucie osoby głodującej. Po przetrwaniu kryzysu następuje przypływ energii. Efekty głodówki są widoczne także w psychice – następuje nabranie dystansu do wielu dręczących dotychczas spraw, świat staje się bardziej radosny. W efekcie przekłada się to na bardziej udane życie towarzyskie, lepsze funkcjonowanie w rodzinie i pracy. Ocena głodówki jako metody odchudzanie w/g Biblii Żywności i Żywienia autorstwa Judith Wills, książki opracowanej przez specjalistów z Katedry Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej SGGW: Spożywanie wyłącznie wody (niektóre z diet dopuszczają soki owocowe i warzywne) przez kilka dni lub tygodni prowadzi do szybkiej utraty masy ciała. Uczucie głodu znika po 2-3 dniach. Głodujący może czuć się dobrze, nie tracić energii i mieć sprawny umysł. Jednakże w czasie długotrwałej głodówki można stracić duży procent tkanki mięśniowej, również z tak istotnych narządów jak serce. To oznacza, że głodówka może być niebezpieczna dla zdrowia, szczególnie, gdy jednocześnie prowadzi się aktywny tryb życia. Ból i zawroty głowy, osłabienie, zaparcia i nieświeży oddech (rezultat ketozy) są częstymi skutkami ubocznymi. Regularnie podejmowane częste głodówki lub głodówki trwające tygodniami prowadzą do niedoboru witamin i składników mineralnych. |
zaleca niełączenie w jednym posiłku białek z węglowodanami a do południa tylko owoce i świeżo przyrządzone soki owocowe
|
Dieta strukturalna to dieta opracowana przez polskiego lekarza – dr Marka Bardadyna, który jest ekspertem w dziedzinie żywienia i stosowania naturalnych środków leczniczych w profilaktyce i terapii schorzeń cywilizacyjnych. Swoją metodę wzmocnienia, regeneracji i odmłodzenia organizmu człowieka dr Bardadyn opisał w książce pt. „Kody młodości”. Metoda ta jest rezultatem doświadczeń wynikających z wieloletniej praktyki lekarskiej oraz badań prowadzonych w Niemczech i Stanach Zjednoczonych. Dieta oparta jest na naturalnych pokarmach wyselekcjonowanych na podstawie wyników najnowszych światowych badań. Wsparta aktywnością fizyczną pozwala nawet o kilka lat obniżyć wiek biologiczny i w bezpieczny sposób unormować wagę. Idealna w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, zapewnia odchudzanie bez efektu jo-jo i przeciwdziała skutkom starzenia. Mimo ograniczeń kalorycznych, dzięki niespotykanej w innych dietach zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, człowiek ją stosujący nabiera młodzieńczej energii i wzmacnia strukturę organizmu. Stosując odżywianie strukturalne nie zaczyna się od pytania – „Ile to ma kalorii?”, ale od sprawdzenia, w jakim stopniu dany pokarm pokrywa zapotrzebowanie organizmu na najważniejsze składniki odżywcze zapewniające niezakłócony metabolizm wszystkich tkanek. Dietę układa się tak, aby z minimalną ilością kalorii dostarczyć maksymalna ilość najwartościowszych substancji odżywczych. Zaobserwowane podczas stosowania u wielu pacjentów diety strukturalnej zmiany – odmłodzenie organizmu i doskonałe samopoczucie, nie pozostawiają wątpliwości co do jej skuteczności. JADŁOSPIS ZDROWIA I MŁODOŚCI. Rezultat będzie tym lepszy, im większy procent twojej diety będą stanowiły produkty strukturalne. Możesz w całości oprzeć odżywianie na wymienionych pokarmach i z pewnością nie zabraknie ci żadnego ze związków, które mają decydujące znaczenie dla budowy i sprawnego funkcjonowania organizmu człowieka ale korzystne efekty uzyskasz już w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jadłospisu będzie składało się z tego rodzaju pokarmów. Robiąc zakupy wyłącznie według listy produktów strukturalnych unikniesz jedzenia, które zawiera składniki niekorzystnie wpływające na stan zdrowia. Przede wszystkim nie zjesz niczego, co prowadzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorzeń cywilizacyjnych – miażdżycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnień i nowotworów. Na ich powstanie mają wpływ różne czynniki, ale nieprawidłowe odżywianie jest jednym z najważniejszych. LISTA POKARMÓW ZALECANYCH W ODMŁADZANIU STRUKTURALNYM Gwiazdki znajdujące się przy poszczególnych produktach określają ich znaczenie dla procesów wzmacniania, regeneracji i odmładzania tkanek. Im więcej gwiazdek, tym większa wartość pokarmu w przeciwdziałaniu procesom starzenia. Najwyższa pięciogwiazdkowa ocena wskazuje produkty najcenniejsze, których nie może zabraknąć w diecie młodości. PRODUKTY ZBOŻOWE
ORZECHY I PESTKI
WARZYWA
PRODUKTY BIAŁKOWE
OWOCE
NAPOJE
TŁUSZCZE
INNE
Kolorowe Eliksiry Młodości są najbardziej wartościowym i atrakcyjnym składnikiem Diety Strukturalnej. Skutecznie zapobiegają i wspomagają leczenie najczęściej spotykanych u współczesnego człowieka schorzeń cywilizacyjnych będących następstwem niewłaściwej diety i nieodpowiedniego stylu życia, zwłaszcza stresu, chronicznego zmęczenia oraz zbyt małej aktywności fizycznej. Jeśli podstawowym celem stosowania Eliksirów Młodości jest odchudzanie, to wybrane Eliksiry mogą zastępować jeden lub dwa posiłki dziennie. Z listy kilkunastu najczęściej stosowanych Eliksirów Młodości oferowanych na podstawie licencji Dr Bardadyn przedstawiamy jeden przykładowy: ZIELONY 150 kcal – POPRAWIAJĄCY PRZEMIANĘ MATERII, ODCHUDZAJĄCY
|
Dieta o kaloryczności 1000 – 1200 – 1500 Kcal, bez wyłączania żadnej grupy pokarmów, z dużą iliścią warzyw, chudym mięsem, nabiałem, zdrowymi tłuszczami, węglowodanami złożonymi. Ponieważ jej kaloryczność można ustalić na poziomie powyżej PPM (podstawowa przemiana materii), osoba odchudzająca się jest mniej narażona na efekt jojo. |
W wyniku nieprawidłowego żywienia, nałogów, stresu, zażywanych leków dochodzi do zatrucia organizmu i powstawania wielu chorób: choroba wieńcowa, nadciśnienie, uogólniona miażdżyca, przewlekła niewydolność krążenia, stany po zawałach mięśnia sercowego, nawracające infekcje dróg oddechowych, astmy, nietolerancje oddechowe, przewlekłe zapalenie migdałków, nietolerancje pokarmowe, zaparcia, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zespół jelita nadwrażliwego, zgaga, przewlekłe nieżyty jelit i żołądka, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby zwyrodnieniowe stawów, obniżenie odporności, nadwaga, otyłość, wysoki cholesterol i trój glicerydy, cukrzyca I stopnia /na lekach doustnych/, niedoczynność, tarczycy, zaćma, paradontoza, przewlekłe zapalenie skóry, wybroczyny, egzema, łuszczyca, liszaje, sklerodermia, porfiria, trądzik różowaty, impotencja, żylaki, żylaki odbytu, zakrzepica i inne przewlekłe choroby. Kuracja oczyszczająco – odkwaszająco – odchudzająca dr Dejneko polega na przestawieniu organizmu z żywienia egzogennego na endogenne (wewnętrzne) co zmusza organizm do zużycia nagromadzonej tkanki tłuszczowej, zwyrodniałych białek i cholesterolu. Uruchomienie tego procesu sprzyja cofaniu się nabytych wcześniej chorób. Żeby doszło do odżywiania wewnętrznego należy zastosować niskokaloryczną dietę opartą na odpowiednio dobranych warzywach, owocach lub sokach. W niektórych przypadkach konieczne jest zastosowanie postu lub głodówki. Warzywa i owoce są skutecznym środkiem zapobiegającym zakwaszaniu organizmu. Zawierają niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy, minerały i błonnik, który wchłania wodę , toksyny, metale ciężkie i cholesterol, reguluje i przyspiesza ruch jelitowy, około 70% ludzkiej odporności znajduje się w jelitach, które podczas kuracji są oczyszczane i uszczelniane. Kurację wspomaga picie dużej ilości niegazowanej wody mineralnej o odczynie zasadowym, odpowiednio dobranych herbat ziołowych, owocowych oraz odpowiednio skomponowanych mieszanek ziołowych. Nieodzownym elementem kuracji są odpowiednio dobrane ćwiczenia i zabiegi rehabilitacyjne. Dietę oczyszczająco – odkwaszająco – odchudzająca dr Dejneko dostosowywana jest indywidualnie do grup krwi. Przed przyjazdem należy wykonać i przywieźć ze sobą aktualne badania laboratoryjne: grupa krwi, morfologia, kreatynina, TSH, OB, cholesterol plus frakcje, mocznik, bilirubina. Badania te można wykonać także po przybyciu do ośrodka. W wyniku stosowania kuracji oczyszczająco – odkwaszająco – odchudzającej dr Dejneko występuje kryzys ozdrowieńczy. Kryzys ozdrowieńczy to specyficzna, immunologiczna reakcja organizmu na procesy zdrowienia podczas której uwalniają się z organizmu toksyny. Towarzyszą temu: bóle głowy, nudności, wzdęcia, podwyższona temperatura, osłabienie, bóle stawów i mięśni, biegunka, zaparcia, okres paniki lub depresji. Intensywność kryzysu ozdrowieńczego wiąże się z ilością nagromadzonych toksyn i złogów. Aby złagodzić objawy kryzysu ozdrowieńczego istnieje możliwość skorzystania z akupunktury, która przyspiesza i zwiększa skuteczność leczenia. Organizm wzmaga siły immunologiczne i następują procesy oczyszczania i zdrowienia tkanek. Czas potrzebny do ozdrowienia jest uzależniony od rodzaju schorzenia. Najlepsze wyniki kuracji oczyszczająco – odkwaszająco – odchudzającej dr Dejneko uzyskuje się po 6-tygodniach jej stosowania czego efektem ubocznym jest utrata wagi. Po zakończeniu kuracji najważniejszym momentem jest powrót do żywienia zewnętrznego, który obejmuje stopniowe rozszerzanie diety i wprowadzanie nowych produktów do menu ściśle wg wskazań lekarza i zgodnie z grupą krwi. Pozwoli to uniknąć efektu jojo oraz wcześniejszych zaburzeń. Dzięki kuracji oczyszczająco – odkwaszająco – odchudzającej dr Dejneko uzyskujemy dużą poprawę stanu zdrowia, eliminację przewlekłych sanów zapalnych, ustąpienie chorób przewlekłych, zmniejszenie lub całkowite odstawienie leków, oczyszczenie organizmu z trucizn i obumarłych grzybów, wzmocnienie układu pokarmowego oraz układu immunologicznego, utratę wagi ciała. Celem naszej kuracji jest przywracanie młodości i radości życia oraz zmianę stylu życia. Wczasy z dietą dr Dejneko prowadzi ośrodek „AKCES” w Dźwirzynie. |
eliminuje tłuszcze, ogranicza węglowodany, dostarcza do 1,5 g białka na 1 kg idealnej masy ciała
Zawartość białka w tej diecie sięga a nawet przekracza 30% ilości spożywanych kalorii. Węglowodany i tłuszcze są ograniczone. Istnieje kilka popularnych diet opartych na zasadzie wysokobiałkowej, różnią się tylko sposobem interpretacji ich działana. Jedna z teorii na przykład zakłada, że wysokowęglowodanowa dieta na skutek przesunięć hormonalnych blokuje wykorzystanie tłuszczu na cele energetyczne, a więc ograniczenie spożycia węglowodanów powinno zwiększyć spalanie lipidów. Dieta wysokobiałkowa może się przyczynić do uszkodzenia wątroby i nerek oraz zwiększonego wydalania wapnia z organizmu (większe ryzyko wystąpienia osteoporozy). Przy wysokobiałkowej diecie spadek masy ciała jest rezultatem ograniczenia spożycia kalorii, a nie skutkiem reakcji hormonalnych. Przy diecie wysokobiałkowej i niskowęglowodanowej może wystąpić ketoza, dolegliwość, której symptomem jest oddech o zapachu acetonu. |
Jeden, dwa lub trzy posiłki dziennie zastępuje się gotowymi preparatami. Dzięki preparatom nie trzeba się trudzić, by przygotować niskokaloryczny posiłek zawierający wszystkie niezbędne składniki odżywcze przy określonej, niskiej ilości kalorii.
Ocena stosowania preparatów dietetycznych zastępujących posiłki jako metody odchudzanie w/g Biblii Żywności i Żywienia autorstwa Judith Wills, książki opracowanej przez specjalistów z Katedry Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej SGGW: Posiłki zastępcze nie pomagają również w przyswojeniu prawidłowych nawyków żywieniowych ważnych w przyszłości, po odstawieniu preparatu, co może wywołać efekt jo-jo. |
Zwolennicy diety Raw Food, twierdzą, że surowe pożywienie jest wypełnione naturalnymi enzymami, natomiast w momencie gdy produkty są obrabiane termicznie powyżej 40 – 48°C, ciepło niszczy większość witamin, składników odżywczych i enzymów.
Dieta Raw Food opiera się na produktach roślinnych z upraw bez herbicydów: świeżych owocach, świeżych warzywach, orzechach i nasionach. Spożywane produkty nie mogą być poddawane obróbce termicznej w kuchence mikrofalowej natomiast mogą być suszone w temperaturze do 45 – 48 stopni C. Rośliny strączkowe i ziarna spożywa się moczone, często skiełkowane. Niektórzy zwolennicy tej diety spożywają też oleje tłoczone na zimno, jajka i suszone mięso i ryby. |
Wczasy w pięknym zakątku kraju – Beskidzie Niskim, w Amelia...
Wczasy dla Seniorów w centrum Krynicy Zdroju – w Hotel...
ZIMOWE WCZASY ODCHUDZAJĄCE w ośrodku z basenem i SPA oraz...
FERIE ZIMOWE 2025 w ośrodku z basenem i SPA oraz zapleczem...
ZIMA 2025 NAD MORZEM Nowy, dobrze wyposażony ośrodek z zapleczem...
Nowy, dobrze wyposażony ośrodek z zapleczem rehabilitacyjnych i SPA. Do...
Turnusy rehabilitacyjne z możliwością wykorzystania dofinansowania PFRON w przystępnej cenie...
Nie siedź w domu, przyjedź do Międzyzdrojów i naładuj swoje...
SYLWESTER NAD BAŁTYKIEM w ośrodku Doris Spa w Kołobrzegu. Ładne...
Serdecznie zapraszamy Państwa do pensjonatu Malwa na rehabilitację połączoną z...
Hotel Ustka (dawne Azoty) zaprasza w 2025r na 14-dniowe turnusy...
SYLWESTER 2024/2025 w Domu Wczasowym GRANICZNY z bardzo dobrymi warunkami zakwaterowania,...
Copyright 2023 Biuro Turystyczne AMITUR, 02-787 Warszawa, ul. H.Raabego 9 lok. 28, tel: 502-045-822, e-mail: biuro@amitur.pl
Made with by Skydoo